Rekommenderad

Mineralull Knauf Omnifit Slab 35 50 mm (1200x600)

kr 0.00

Obligatoriskt fält!
Obligatoriskt fält!
Obligatoriskt fält!
Obligatoriskt fält!

Märkning av mineralullsprodukter

09.12.2022

Lambda: λ
En av de viktigaste parametrarna för mineralull som avgör dess kvalitet, tjocklek och pris är den så kallade Lambda λ. Detta är koefficienten för värmegenomgång uttryckt i Si-enheter som λ=W/(m*K) där W är Wat m-meter K-Kelvin. Den talar om för oss hur mycket värmeenergi som kan passera genom en viss tjocklek av material på en viss tid. En viktig punkt att komma ihåg här är att ju lägre Lambda desto bättre. Vi kan då använda ett tunnare material som presterar lika bra eller bättre än ett tjockare material med högre lambda. För produkter av högsta kvalitet är λ=0,030.

Densitet:
En annan parameter som vi kan stöta på i den tekniska dokumentationen av en mineralullsprodukt är densitet. Densiteten uttrycks i Kg/m3. Enkelt uttryckt talar denna parameter om för oss hur mycket strukturmaterial, dvs. mineralfibrer, som finns i ett visst utrymme i den färdiga produkten. Den har stor inverkan på materialets strukturella egenskaper, t.ex. tryck- eller draghållfasthet, och på den punktbelastning som vi kan utsätta vårt material för. Den är också av stor betydelse när det gäller den färdiga produktens vikt. Typisk densitet för stenull varierar från 20 kg/m3 till 180 kg/m3.
För glasull är den 10 kg/m3 till 150 kg/m3.
Stenullens densitet har en direkt inverkan på materialets värmeledningsförmåga, för som vi redan vet från de tidigare avsnitten är det luften mellan stenfibrerna som svarar för ullens isolerande förmåga.

Punktbelastning:
En av de parametrar som du kan stöta på när du läser den tekniska dokumentationen för mineralull är punktbelastningen. Denna parameter är så att säga ett direkt resultat av mineralullens densitet. Vi kan anta att tätare produkter, dvs. med ett större antal fibrer i en given volymenhet, kan utsättas för en högre punktbelastning. I detalj regleras metoden för bestyrkande av materialet av standarden PN-EN 12430. Testet består i att mäta den kraft vi applicerar på ett område med en diameter på 79,8 mm så att materialprovet böjs med 5 mm.
Takmineralull kan bära belastningar från 200-700N (10N=1kg).

Dynamisk styvhet:
Dynamisk styvhet är en parameter som berättar om absorptionen av energi på grund av appliceringen av en kraft av impulsiv natur, så kallad påverkan. Denna parameter har en direkt inverkan på mineralullens akustiska egenskaper, vilket är viktigt t.ex. vid flytande golv.
Mineralull har dynamiska styvhetsvärden från 5-50 MN/m3.

Tryckhållfasthet:
Tryckhållfasthet är en parameter som anger hur mycket maximalt tryck (i kPa) vi kan utsätta ett materialprov för innan det går sönder, dvs. deformeras permanent.
Tryckhållfastheten för stenullsskivor är upp till 100 kPa.
Tryckhållfastheten för lamellär stenullsskiva är upp till 400 kPa.

Draghållfasthet:
Draghållfastheten anger den kraft som måste tillföras för att materialet ska genomgå en permanent deformation, dvs. töjas ut så att det inte återgår till sin ursprungliga storlek. Detta sker när den så kallade elastiska punkten överskrids, bortom vilken fibrerna slits permanent. Extremtillståndet är fullständig bristning av materialet.
Enheten är kPa.

Skjuvhållfasthet:
Skjuvhållfasthet är en parameter uttryckt i kPa som anger den kraft som anbringas längs panelen och får den att gå sönder mellan planen. Parametern är mycket viktig, särskilt för fasader där det finns en skjuvbelastning som orsakas av gipsskiktet.
I fallet med lamellär stenull är den upp till 300 kPa.

Formaldehyd:
I den tekniska processen för tillverkning av mineralull blandas de producerade fibrerna med ett ympningsmedel, känt som ett bindemedel, för att binda dem före pressningsprocessen. Ympningsmedlet är i de flesta fall urea-formaldehydhartser. Formaldehyd är ett konserveringsmedel som används mycket inom kosmetikaindustrin, och ett desinfektionsmedel. Vi kan hitta det i mascara, nagellack, deodoranter etc. Det finns också i många industriprodukter som lack, faner och skumdämpande medel. Formaldehyd är giftigt för levern, huden, andningsorganen och immunsystemet.
Många tillverkare av mineralull ändrar därför den tekniska processen för att minimera eller till och med helt eliminera förekomsten av formaldehyd i produkten.

Akustik:
Alpha w- αw(viktad ljudabsorptionskoefficient) - ett index, uttryckt med ett enda tal, som beskriver absorptionen av infallande ljudvågor på en slumpmässig yta, fastställd i enlighet med EN ISO 11654. I denna metod beräknas absorptionen för oktavbreddsbandet för frekvenserna 250, 500, 1000, 2000 och 4000 Hz för värden uppmätta i enlighet med EN ISO 354 och EN 16487, vilket registreras i form av en graf. En kalibreringskurva appliceras sedan på diagrammet, som gradvis approximeras med den kurva som erhålls från mätningarna tills en "bästa passning" erhålls. Det resulterande alpha w-värdet kommer att variera från 0,00 till 1,00 och kommer alltid att vara en multipel av 0,05. Alfa w kan t.ex. vara 0,65.

Ull med slöja:
Ett lager av glasduk förstyvar panelerna och förhindrar att luft som rör sig genom ventilationsutrymmet blåser ut ur ullstrukturen.

Lamellull:
I lamellull är fibrerna arrangerade vinkelrätt mot skivans plan, vilket gör en sådan skiva mer flexibel och bättre anpassad till väggen. Dessutom gör ett sådant arrangemang av fibrer skivan mer motståndskraftig mot kompression och sträckning.

Se även

Jämför 0 / 3